Toekomst van zonne-energie: Nederland op weg naar verdubbeling in 2030
Geschreven door
Jesse Bosma
Gepubliceerd op
March 25, 2025
Ondanks een lichte terugval in de zakelijke markt blijft de groei van zonne-energie in Nederland onverminderd doorgaan. In 2023 werd 3,4 gigawattpiek aan nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd, een stijging van 14 procent. De komende jaren zal de capaciteit naar verwachting met 4 tot 4,5 gigawattpiek per jaar toenemen. Nederland beschikt momenteel over 27,7 gigawattpiek aan zonne-energie, waarmee het klimaatdoel voor 2030 van 25,7 gigawattpiek ruimschoots is behaald. Toch is dat volgens analist Medarac geen reden voor trots: de doelstellingen waren niet ambitieus genoeg. Volgens het Internationaal Energieagentschap kan Nederland in 2030 al een capaciteit van 50 tot 55 gigawattpiek bereiken.
Negatief nieuws domineert de berichtgeving
Veel media berichten vooral over de daling in de verkoop van zonnepanelen. Zo kopte NU.nl: ‘Verkoop zonnepanelen volledig ingestort: Gouden tijden zijn voorbij’ en schreef De Telegraaf over een forse afname van geplaatste panelen op daken. In december meldde het AD een historisch dieptepunt in de opwekking van zonne-energie, zonder direct te benoemen dat dit een jaarlijks terugkerend fenomeen is.
Volgens expert in beïnvloedingstechnieken Nicol Tadema komt dit doordat negatief nieuws beter verkoopt. “We horen wel over dodelijke verkeersongelukken, maar nauwelijks over fatale ongelukken in huis, terwijl die vaker voorkomen. Zo werkt het ook met berichtgeving over zonne-energie,” stelt Tadema. Ze adviseerde de sector om de boodschap positiever te framen en de voordelen van zonne-energie meer te benadrukken.
Solar blijft de toekomst
Professor Arno Smets van de TU Delft ziet de toekomst van zonne-energie juist positief in. Hij stelt dat het energiesysteem drastisch zal veranderen en dat fossiele brandstoffen uiteindelijk zullen verdwijnen. Niet door politiek beleid, maar door technologische vooruitgang en marktkrachten. Hij verwijst naar onderzoek van professor Christian Breyer van de LUT-universiteit in Finland, die stelt dat een 100 procent hernieuwbare energievoorziening in 2050 haalbaar is zonder hoge extra kosten. In Breyers scenario’s zal zonne-energie in 2050 liefst 69 procent van de wereldwijde energiebehoefte dekken, terwijl windenergie 18 procent zal bijdragen. Fossiele brandstoffen zullen dan vrijwel volledig zijn verdwenen.
De kracht van de zon wordt onderschat
Smets benadrukt dat de groei van zonne-energie elk jaar wordt onderschat. “Dit jaar zijn er wereldwijd net zoveel zonnepanelen geïnstalleerd als er in 2019 in totaal lagen. In Europa komt inmiddels ruim 60 procent van de elektriciteit uit zonne-energie.” Hij wijst erop dat elke verdubbeling van de productie de kostprijs met 40 procent verlaagt. “Het is inmiddels goedkoper om een schutting van zonnepanelen te bouwen dan van hout, zelfs zonder ze aan te sluiten.”
Uitdagingen in de sector
Ondanks deze positieve vooruitzichten kende 2024 een moeilijk jaar voor de zonne- energiesector. Tientallen bedrijven, waaronder installateurs en groothandels, gingen failliet door tegenvallende verkoopcijfers. Een opvallend voorbeeld is groothandel Solarclarity, die in november failliet ging. Directeur Peter Desmet noemt het een emotionele rollercoaster. Toch wist hij snel een doorstart te maken met zijn dochterbedrijven Bliq en Denim Solar. “We gaan weer verder. Met Bliq willen we 300.000 huishoudens aansturen,” zegt Desmet strijdvaardig.
Groene onderstroom blijft groeien
Ondanks de uitdagingen in de sector blijft de zonne-energiemarkt zich ontwikkelen. Voorzitter Doekle Terpstra van branchevereniging Techniek Nederland blijft optimistisch. “De markt heeft een klap gehad, maar zal zich blijven ontwikkelen, simpelweg omdat we niet zonder zonne-energie kunnen.” Hij wijst op de grote hoeveelheid nieuwbouw en een groeiende groep mensen die duurzaamheid als persoonlijke missie ziet. “Er is een autonome beweging ontstaan: los van politiek beleid willen steeds meer mensen verduurzamen. Die groene onderstroom blijft groeien en dat is een enorme kracht.”