Algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden Installgroen B.V.
Installgroen B.V. is een besloten vennootschap en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 90164903 en is gevestigd aan Freark Damwei 32, 8914BM te Leeuwarden.
Artikel 1 – Begrippen
1.1 In deze algemene voorwaarden worden de hierna volgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven.
1.2 Onder Installgroen B.V. worden tevens verstaan haar werknemers en door haar ingeschakelde derden.
1.3 Bedrijf: de natuurlijke of rechtspersoon die handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf.
1.4 Consument: natuurlijk persoon die niet handelt in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf.
1.5 Opdrachtgever: het Bedrijf of de Consument die een overeenkomst (op afstand) aangaat met Dienstverlener c.q. aannemer van werk.
1.6 Dienstverlener: de aanbieder van producten en/of diensten aan Opdrachtgever, c.q. aannemer van werk, hierna: Installgroen.
1.7 Aanbod: ieder schriftelijk aanbod aan Opdrachtgever tot het leveren van Producten en/of verrichten van Diensten door Dienstverlener.
1.8 Producten en Diensten: de producten en diensten die Installgroen aanbiedt zijn duurzaamheidsinstallaties, waaronder begrepen zonnepanelen, thuisbatterijen en airco's, en de daarbij behorende installatie-en onderhoudsdiensten van deze producten, alsmede aanvullende diensten.
1.9 Opdracht: de uitvoering en/of levering van de producten en diensten van Dienstverlener aan Opdrachtgever.
1.10 Aanneming van werk: de overeenkomst waarbij Installgroen zich jegens Opdrachtgever verbindt om buiten dienstbetrekking een werk van stoffelijke aard tot stand te brengen en op te leveren, tegen een door Opdrachtgever te betalen prijs in geld.
1.11 Overeenkomst: de overeenkomst waartoe Opdrachtgever opdracht heeft gegeven.
1.12 Website: de website die Installgroen gebruikt is https://www.Installgroen.nl.
Artikel 2 – Toepasselijkheid
2.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elk aanbod van Installgroen, elke overeenkomst tussen Installgroen en Opdrachtgever en op elke dienst die door Installgroen wordt aangeboden.
2.2 Voordat een overeenkomst (op afstand) wordt gesloten, krijgt Opdrachtgever de beschikking over deze algemene voorwaarden via zowel de aangeboden offerte als de mogelijkheid tot inzage van de algemene voorwaarden op de website genoemd in artikel 1.12.
2.3 Afwijking van deze algemene voorwaarden is in beginsel niet mogelijk. In uitzonderlijke situaties kan van de algemene voorwaarden afgeweken worden als dit expliciet en schriftelijk met Installgroen is overeengekomen.
2.4 Deze algemene voorwaarden zijn ook van toepassing op aanvullende, gewijzigde en vervolgopdrachten van Opdrachtgever.
2.5 De toepasselijkheid van eventuele inkoop- en/of andere (algemene) voorwaarden van Opdrachtgever worden uitdrukkelijk van de hand gewezen.
2.6 Indien een of meerdere bepalingen van deze algemene voorwaarden gedeeltelijk of geheel nietig zijn of worden vernietigd, blijven de overige bepalingen van deze algemene voorwaarden in stand, en zal de nietige/vernietigde bepaling(en) vervangen worden door een bepaling met dezelfde strekking als de originele bepaling.
2.7 Onduidelijkheden over de inhoud, uitleg of situaties die niet geregeld zijn in deze algemene voorwaarden, dienen beoordeeld en uitgelegd te worden naar de geest van deze algemene voorwaarden.
2.8 De toepasselijkheid van de artikelen 7:404 BW en 7:407 lid 2 BW is expliciet uitgesloten.
Artikel 3 – Het Aanbod
3.1 Alle door Installgroen gedane aanbiedingen zijn vrijblijvend, tenzij schriftelijk uitdrukkelijk anders is aangegeven. Indien het aanbod beperkt of onder specifieke voorwaarden geldig is, wordt dit uitdrukkelijk in het aanbod vermeld.
3.2 Installgroen is slechts aan een aanbod gebonden indien de aanvaarding hiervan door Opdrachtgever schriftelijk binnen 8 weken wordt bevestigd. Niettemin heeft Installgroen het recht een overeenkomst met een potentiële Opdrachtgever om een voor Installgroen gegronde reden te weigeren.
3.3 Een aanbod vervalt indien het product waarop het Aanbod betrekking heeft in de tussentijd niet meer beschikbaar is. Het aanbod kan in overeenstemming met Opdrachtgever aangepast worden.
3.4 Het aanbod bevat een volledige en nauwkeurige omschrijving van de aangeboden diensten. De beschrijving is dusdanig gedetailleerd zodat Opdrachtgever in staat is om een goede beoordeling van het aanbod te maken. Kennelijke vergissingen of fouten in het aanbod kunnen Installgroen niet binden. Eventuele afbeeldingen en specifieke gegevens in het aanbod zijn slechts een indicatie en kunnen geen grond zijn voor enige schadevergoeding of het ontbinden van de overeenkomst.
3.5 Indien aanvaarding afwijkt van het Aanbod, is Installgroen niet gebonden. De overeenkomst komt niet tot stand overeenkomstig de afwijkende aanvaarding, tenzij Installgroen expliciet anders overeenkomt.
3.6 Levertijden in het aanbod van Installgroen zijn indicatief en geven de Opdrachtgever bij overschrijding ervan geen recht op ontbinding of schadevergoeding, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen.
3.7 Een samengestelde prijsopgave verplicht Installgroen niet tot levering van een deel van de in de aanbieding of offerte begrepen zaken tegen een overeenkomstig deel van de opgegeven prijs.
Artikel 4 – Totstandkoming van de overeenkomst
4.1 De overeenkomst komt tot stand op het moment dat Opdrachtgever een Aanbod van Installgroen digitaal dan wel fysiek heeft ondertekend.
4.2 Indien Opdrachtgever het Aanbod heeft aanvaard door een opdracht te geven aan Installgroen, zal Installgroen de opdracht van Opdrachtgever schriftelijk per e-mail bevestigen. Elk aanbod is maximaal 8 weken geldig, daarna kan Installgroen niet meer aan een Aanbod gehouden worden.
4.3 Installgroen is niet gehouden aan een Aanbod indien Opdrachtgever redelijkerwijs had kunnen verwachten of heeft moeten begrijpen of behoorde te begrijpen dat het Aanbod een kennelijke vergissing of verschrijving bevat. Aan deze vergissing of verschrijving kan Opdrachtgever geen rechten ontlenen.
4.4 Een Aanbod is slechts geldig indien dat fysiek of digitaal schriftelijk wordt gedaan door Installgroen aan Opdrachtgever.
4.5 Het annuleren van de overeenkomst is slechts mogelijk tot uiterlijk 14 dagen voor de aanvangsdatum van de dienst. Opdrachtgever is gehouden om 30% van het offerte bedrag te voldoen indien Opdrachtgever de overeenkomst annuleert. In elk geval dient Opdrachtgever de producten en materialen volledig te vergoeden (100%) welke op basis van maatwerk besteld zijn en niet geretourneerd kunnen worden. Installgroen heeft het recht aanvullende schadevergoeding te eisen, bovenop de direct opeisbare vordering van tenminste 30% van het offertebedrag, wanneer de product en materiaalkosten aantoonbaar hoger zijn dan 30% van het offertebedrag.
4.6 Het herroepingsrecht is niet van toepassing indien binnen 14 dagen na de totstandkoming van de overeenkomst werkzaamheden worden uitgevoerd.
4.7 Installgroen is gerechtigd om de overeenkomst te ontbinden indien Installgroen het vermoeden heeft dat Opdrachtgever niet kan voldoen aan zijn (financiële) verplichtingen voortvloeiend uit de overeenkomst.
4.8 Vanaf de totstandkoming van de overeenkomst, staat Opdrachtgever ervoor in dat de aansluiting en groepenkast van Opdrachtgever aan de NEN1010 voldoet. Indien dit niet het geval is, komen alle bijkomende kosten voor rekening en risico van Opdrachtgever.
Artikel 5 – Duur van de overeenkomst
5.1 Indien en voor zover tussen Opdrachtgever en Installgroen een overeenkomst is afgesloten, is de duur van deze overeenkomst conform hetgeen partijen zijn overeengekomen.
5.2 De overeenkomst voor het periodiek leveren van diensten wordt na afloop van de overeenkomst telkenmale stilzwijgend verlengd met één jaar, tenzij Opdrachtgever of Installgroen de overeenkomst schriftelijk heeft opgezegd met een opzegtermijn van drie maanden vóór het einde van de desbetreffende periode. Uitsluitend voor de Consument geldt dat de overeenkomst na ommekomst van de contractperiode daarna stilzwijgend wordt verlengd voor onbepaalde tijd. Maandelijks kan door de Consument worden opgezegd met inachtneming van een opzegtermijn van één maand. De opzegging dient schriftelijk en tegen het einde van de maand gedaan te worden.
5.3 Installgroen kan de overeenkomst ontbinden op grond van een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst indien Opdrachtgever schriftelijk in gebreke is gesteld, en hem een redelijke termijn is gegeven tot nakoming van zijn verplichtingen, en hij hierin toerekenbaar tekortschiet. Hieronder worden tevens verstaan de betalings- en medewerkingsverplichtingen van Opdrachtgever.
5.4 De ontbinding van de overeenkomst laat de betalingsverplichtingen van Opdrachtgever onverlet indien Installgroen ten tijde van de ontbinding werkzaamheden heeft verricht en/of prestaties heeft geleverd. Opdrachtgever dient de overeengekomen vergoeding te voldoen.
5.5 Opdrachtgever kan te allen tijde de overeenkomst opzeggen, maar dient te voldoen aan de reeds overeengekomen betalingsverplichtingen, een en ander vermeerderd met een eventuele schadevergoeding indien Opdrachtgever handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf.
5.6 Zowel Opdrachtgever als Installgroen kan de overeenkomst zonder nadere ingebrekestelling geheel of gedeeltelijk schriftelijk opzeggen met onmiddellijke ingang ingeval een der partijen in surséance van betaling verkeert, faillissement is aangevraagd of de betreffende onderneming eindigt door liquidatie of anders dan het samenvoegen of reconstructie van de onderneming. Indien een situatie zoals hierboven vermeld zich voordoet, is Installgroen nimmer gehouden tot restitutie van reeds ontvangen gelden en/of schadevergoeding.
5.7 Indien de overeenkomst tussentijds (gedeeltelijk) beëindigd wordt, zal Installgroen in overleg met Opdrachtgever zorgdragen voor de overdracht van nog te verrichten werkzaamheden aan derden. Indien dit niet mogelijk is, en Opdrachtgever hierdoor schade lijdt, komt dit voor rekening en risico van Opdrachtgever. Installgroen kan hiervoor niet aansprakelijk gesteld worden. Indien Installgroen ten gevolge van de tussentijdse opzegging schade lijdt, is Installgroen gerechtig om een direct opeisbare schadevergoeding te vorderen van Opdrachtgever ter hoogte van de door Installgroen B.V. geleden en te lijden schade.
5.8 Indien tijdens de uitvoering van de werkzaamheden asbest geconstateerd wordt door Installgroen, is Installgroen gerechtigd de overeenkomst met Opdrachtgever direct te ontbinden. Opdrachtgever blijft gehouden het volledige bedrag te voldoen. Opdrachtgever ontvangt nimmer restitutie van reeds betaalde bedragen. Indien Installgroen ten gevolge hiervan schade heeft geleden, kan Installgroen een direct opeisbare schadevergoeding vorderen bij Opdrachtgever.
Artikel 6 – Service en onderhoud
6.1 Indien overeengekomen, zal Installgroen onderhoud c.q. reparaties verrichten. De omvang van de onderhoudsverplichting strekt zich uit tot hetgeen expliciet door partijen is overeengekomen, al dan niet in een aanvullende overeenkomst van opdracht. Installgroen zal Opdrachtgever informeren over alle omstandigheden die van invloed kunnen zijn op (de beschikbaarheid) van het onderhoud.
6.2 Opdrachtgever is verplicht om eventuele gebreken, fouten of andere storingen schriftelijk te melden aan Installgroen, voorzien van een gedetailleerde omschrijving van de (mogelijke) oorzaak, waarna Installgroen overeenkomstig haar gebruikelijke procedures de gebreken naar haar beste kunnen zal herstellen. Indien wenselijk is Installgroen gerechtigd om eerst tijdelijke oplossingen aan te brengen, waarna in overleg met Opdrachtgever een structurele oplossing bedacht en uitgevoerd kan worden. Installgroen zal alsdan niet in verzuim verkeren.
6.3 Opdrachtgever is gehouden zijn/haar medewerking op eerste verzoek aan Installgroen te verlenen.
6.4 Afspraken over onderhoud kunnen slechts met inachtneming van een termijn van 24 uur worden afgezegd. Bij afzegging binnen 24 uur worden kosten in rekening gebracht bij Opdrachtgever. Bij twijfel over een datum en/of tijdstip is de afspraak in de agenda van Installgroen leidend.
6.5 De voorrijkosten voor service en onderhoud bedragen €75 per keer. Het arbeidsloon is €90 per uur.
6.6 Installgroen biedt een onderhoudscontract aan voor zonnepaneleninstallaties. Met dit contract zijn voorrijkosten en arbeidsloon niet van toepassing wanneer er binnen de garantietermijn van de installatie service of onderhoud moet worden uitgevoerd.
Artikel 7 – Meerwerk en wijzigingen
7.1 Indien tijdens de uitvoering van de overeenkomst blijkt dat de overeenkomst aangepast en/of aangevuld dient te worden, of op verzoek van Opdrachtgever nadere werkzaamheden nodig zijn om tot het gewenste resultaat van Opdrachtgever te komen, is Opdrachtgever verplicht om deze werkzaamheden te vergoeden volgens het overeengekomen tarief. Installgroen is niet verplicht om aan dit verzoek te voldoen, en kan van Opdrachtgever verlangen dat daarvoor een aanvullende overeenkomst wordt gesloten.
7.2 Indien een vaste prijs is overeengekomen voor de dienstverlening, zal Installgroen Opdrachtgever informeren over de bijkomende kosten c.q. financiële consequenties van de extra werkzaamheden.
7.3 Indien en voor zover voor het verrichten van bepaalde diensten een vaste prijs is afgesproken, en het uitvoeren van die diensten leidt tot extra werkzaamheden die redelijkerwijze niet geacht kunnen worden in de vaste prijs te zijn inbegrepen, is Installgroen gerechtigd om deze kosten, na overleg met Opdrachtgever, in rekening te brengen bij Opdrachtgever.
7.4 Installgroen is gerechtigd om een verzoek tot wijziging van de overeenkomst te weigeren indien dit gevolgen heeft voor de kwaliteit en/of kwantiteit voor de in dat kader te verrichten werkzaamheden of te leveren zaken.
Artikel 8 – Prijzen en betaling
8.1 Alle prijzen zijn in beginsel exclusief omzetbelasting (BTW) en andere belastingheffingen voor bedrijven. Voor consumenten worden prijzen getoond inclusief BTW. Wanneer Installgroen op locatie van Opdrachtgever de opdracht (deels) uitvoert, kunnen hiervoor bijkomende kosten (waaronder verstaan, maar niet beperkt tot, reis- en verblijfkosten) gerekend worden. Voor werkzaamheden die op basis van spoed of buiten kantooruren op verzoek van Opdrachtgever uitgevoerd (moeten) worden, wordt een toeslag gerekend zoals overeengekomen in de overeenkomst.
8.2 Opdrachtgever kan geen rechten of verwachtingen ontlenen aan een vooraf afgegeven begroting, tenzij partijen uitdrukkelijk anders zijn overeengekomen. Bezwaren tegen de hoogte van de factuur, of eventuele onenigheden betreffende de interpretatie van de offerte schorten de betalingsverplichting niet op.
8.3 Een door de Opdrachtgever ondertekende offerte wordt beschouwd als een bindende overeenkomst tussen de Opdrachtgever en Installgroen. Na ondertekening van de offerte wordt van de klant verwacht dat deze bereikbaar blijft en actief meewerkt aan de planning, levering en montage van de overeengekomen producten en diensten. Indien de klant, na herhaalde pogingen tot contact door Installgroen, onbereikbaar blijkt te zijn of niet meewerkt aan de levering en montage van de producten, behoudt Installgroen zich het recht voor om 30% van het totale offertebedrag in rekening te brengen bij de klant. Deze kosten dekken de administratieve en logistieke inspanningen, alsmede de gederfde inkomsten en eventuele gemaakte kosten door de niet-nakoming van de klant. De 30% wordt gefactureerd en is betaalbaar binnen de termijn zoals vermeld op de factuur.
8.4 Indien sprake is van een periodieke betalingsverplichting van Opdrachtgever, is Installgroen gerechtigd om de geldende prijzen en tarieven (slechts) conform de voorwaarden van de overeenkomst schriftelijk aan te passen, met inachtneming van een termijn van tenminste drie maanden. Indien de prijswijziging het gevolg is van wet- of regelgeving, kan dit binnen drie maanden plaatsvinden.
8.5 Opdrachtgever is gehouden om de diensten en/of producten van Installgroen te voldoen zoals benoemd in de overeenkomst, binnen de betalingstermijn van 1 dag, tenzij anders uitdrukkelijk overeengekomen.
8.6 Opdrachtgever dient deze kosten ineens, per factuur te voldoen op het aan hem kenbaar gemaakte rekeningnummer en gegevens van Installgroen. Behoudens bijzondere omstandigheden kan Opdrachtgever enkel na expliciete en schriftelijke toestemming van Installgroen een nadere termijn overeenkomen waarin het verschuldigde bedrag dient te worden betaald.
8.7 Indien Opdrachtgever een opdracht en/of overeenkomst annuleert, behoudt Installgroen zich het recht voor om 30% van het totale offertebedrag in rekening te brengen bij de klant. Deze kosten dekken de administratieve en logistieke inspanningen, alsmede de gederfde inkomsten en eventuele gemaakte kosten door de niet-nakoming van de klant. De 30% wordt gefactureerd en is betaalbaar binnen de termijn zoals vermeld op de factuur.7. Installgroen is gerechtigd om de prijzen aan te passen, waarbij een maximale verhoging van 10 % van het overeengekomen bedrag gehanteerd wordt.
Artikel 9 – Incassobeleid
9.1 Wanneer Opdrachtgever niet aan zijn/haar betalingsverplichting voldoet, en niet binnen de daarvoor gestelde betalingstermijn heeft voldaan aan zijn/haar verplichting, ontvangt Opdrachtgever (indien Opdrachtgever in de uitoefening van beroep of bedrijf de opdracht heeft gedaan zonder nadere ingebrekestelling) een nadere ingebrekestelling met een nieuwe betalingstermijn en indien wederom niet voldaan wordt aan de betalingsverplichting is Opdrachtgever in verzuim.
9.2 Indien uitdrukkelijk overeengekomen, kan afgeweken worden van de betalingstermijn van 1 dag. Op de offerte staat de uiterlijke betalingstermijn aangegeven.
9.3 Vanaf de datum dat Opdrachtgever in verzuim is, zal Opdrachtgever zonder nadere ingebrekestelling de wettelijke (handels)rente verschuldigd zijn aan Installgroen, doch tenminste een rente van 5% per jaar, voor zover de wettelijke handelsrente op enig moment lager zal zijn. Vanaf de eerste verzuimdag tot algehele voldoening zal Opdrachtgever ook de vergoeding voor de buitengerechtelijke kosten verschuldigd zijn conform artikel 6:96 BW te berekenen volgens de staffel uit het besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten van 1 juli 2012.
9.4 Indien Installgroen meer of hogere kosten heeft gemaakt welke redelijkerwijze noodzakelijk zijn, komen deze kosten in aanmerking voor vergoeding. Ook de gemaakte gerechtelijke en executiekosten zijn voor rekening van Opdrachtgever.
9.5 Installgroen is gerechtigd om de door Opdrachtgever gedane betalingen te laten strekken in eerste plaats in mindering van de kosten, vervolgens de opengevallen rente en tenslotte in mindering van de hoofdsom en de lopende rente. Installgroen kan een betaling weigeren indien Opdrachtgever een andere volgorde voor de toerekening van de betaling wenst aan te houden.
Artikel 10 – Uitvoering van de overeenkomst
10.1 Installgroen zal zich inspannen om de overeenkomst met de grootst mogelijke zorgvuldigheid uit te voeren zoals van een goede opdrachtnemer verlangd mag worden. Alle diensten worden uitgevoerd op basis van een inspanningsverbintenis, tenzij expliciet en schriftelijk een resultaat is overeengekomen dat uitvoerig is beschreven.
10.2 Bij de uitvoering van de diensten is Installgroen niet verplicht of gehouden om de aanwijzingen van Opdrachtgever op te volgen indien daardoor de inhoud of omvang van de overeengekomen diensten wordt gewijzigd. Indien de aanwijzingen meerwerk opleveren voor Installgroen, is Opdrachtgever gehouden om dienovereenkomstig de meer- of bijkomende kosten te vergoeden.
10.3 Installgroen vraagt geen vergunningen of andere al dan niet verplichte documenten en toestemmingen aan bij overheden of andere instanties zoals subsidies, tenzij dit uitdrukkelijk overeengekomen is. Opdrachtgever is zelf verantwoordelijk voor het tijdig verkrijgen van benodigde vergunningen en/of benodigde toestemmingen. Schade of vertraging als gevolg van het ontbreken van deze vergunningen of toestemmingen komt voor rekening en risico van Opdrachtgever. Opdrachtgever vrijwaart Installgroen expliciet voor alle (gevolg)schade als gevolg van het ontbreken van vergunningen en toestemmingen. Installgroen zal de (gevolg)schade in rekening brengen bij Opdrachtgever die gehouden is de schade aan Installgroen te vergoeden.
10.4 Installgroen is gerechtigd om voor de uitvoering van de diensten naar eigen inzicht derden in te schakelen.
10.5 Indien tijdens de uitvoering van de werkzaamheden blijkt dat het dak van het gebouw (of huis) van Opdrachtgever gerenoveerd dient te worden (waaronder tevens verstaan het vervangen of repareren van dakpannen), komen de kosten hiervan enkel en alleen voor rekening van Opdrachtgever. Eerst nadat het dak gerenoveerd is, kan Installgroen de werkzaamheden hervatten. Installgroen is niet aansprakelijk voor enige schade die Opdrachtgever hierdoor lijdt.
10.6 Opdrachtgever dient zelf zorg te dragen voor reserve dakpannen. Installgroen kan niet aansprakelijk gesteld worden voor kapotte dakpannen, noch is Installgroen gehouden om de kosten van nieuwe dakpannen te voldoen.
10.7 Indien ten tijde van de uitvoering van de werkzaamheden c.q. dienstverlening blijkt dat de aansluiting en groepenkast van Opdrachtgever niet voldoet aan de NEN1010, komen de hieruit voortvloeiende kosten voor risico en rekening van Opdrachtgever. Installgroen kan hiervoor niet aansprakelijk gesteld kan worden, noch is Installgroen gehouden om deze kosten te voldoen.
10.8 Installgroen gebruikt in beginsel haar eigen materialen en gereedschappen om de producten te installeren. Indien Opdrachtgever zijn eigen gereedschap aanbiedt om de installatie te verrichten, is dit geheel voor eigen risico van Opdrachtgever. Installgroen is niet aansprakelijk voor de staat waarin het gereedschap van Opdrachtgever wordt terug gegeven, en is nimmer gehouden enige vergoeding te betalen voor het gebruik van de gereedschappen van Opdrachtgever.
10.9 Een zonnepaneel is een natuurproduct. Elke cel zal iets andere eigenschappen hebben. Hierdoor kan er kleurverschil zichtbaar zijn na plaatsing van de zonnepanelen. Installgroen is niet aansprakelijk noch verantwoordelijk voor kleurverschil in zonnepanelen. Opdrachtgever kan Installgroen dan ook niet verplichten om tot vervanging van zonnepalen over te gaan of tot het geven van een korting of vergoeding.
Artikel 11 – (Op)Levering
11.1 Indien de aanvang, voortgang of (op)levering van de diensten of werkzaamheden wordt vertraagd, doordat bijvoorbeeld Opdrachtgever niet of niet tijdig alle gevraagde informatie heeft aangeleverd, onvoldoende medewerking verleent, de (aan)betaling niet tijdig is ontvangen door Installgroen of door andere omstandigheden, welke voor rekening en risico van Opdrachtgever komen, heeft Installgroen recht op een redelijke verlenging van de (op)leveringstermijn.
10.2 Alle schade en bijkomende kosten als gevolg van vertraging door een oorzaak genoemd in lid 10.1 komen voor rekening en risico van Opdrachtgever en zullen door Installgroen bij Opdrachtgever in rekening worden gebracht.
10.3 Indien sprake is van een gefaseerde uitvoering, of Opdrachtgever goedkeuring dient te geven, is Installgroen gerechtigd om de uitvoering van de overeenkomst op te schorten tot het moment dat Opdrachtgever zijn goedkeuring heeft gegeven.
10.4 Installgroen spant zich in om de dienstverlening binnen de overeengekomen termijn te realiseren, voor zover dit van hem in redelijkheid verlangd kan worden. Indien sprake is van spoed, is Opdrachtgever gehouden om de hiermee gemoeide meerkosten te vergoeden aan Installgroen.
10.5 De aard van de werkzaamheden van Installgroen brengt met zich mee dat pas een aanvang kan worden gemaakt met de werkzaamheden zodra alle benodigde informatie door Opdrachtgever is verstrekt. Opdrachtgever draagt zelf het risico en de eventuele (schade) wanneer hij/zij niet tijdig de benodigde informatie heeft verstrekt en vrijwaart Installgroen nadrukkelijk voor alle gevolgen en mogelijk hieruit voortvloeiende schade voor Opdrachtgever en Installgroen.
10.6 Opdrachtgever is verplicht om na de inwerkingstelling van het systeem zo spoedig mogelijk te controleren of het systeem naar wens en/of conform de offerte functioneert op een zonnige dag. Installgroen is niet aansprakelijk noch verantwoordelijk voor gemiste stroomopbrengst door bijv. een defecte omvormer, bekabeling of schade ten gevolge van een vertraging in de oplevering van het systeem.
Artikel 11 – Garanties
11.1 Iedere garantie wordt expliciet schriftelijk overeengekomen in de offerte. Garanties strekken nooit verder dan het hetgeen expliciet is overeengekomen en is beperkt tot de fabrieksgarantie van het betreffende product.
11.2 Installgroen staat ervoor in dat de producten voldoen aan de overeenkomst, de in het aanbod vermelde specificaties, bruikbaarheid en/of deugdelijkheid en de wettelijke regels en/of voorschriften ten tijde van de totstandkoming van de overeenkomst. De garantie strekt nooit verder dan hetgeen door de fabrikant is aangegeven.
11.3 Installgroen voert de diensten en werkzaamheden uit conform de in de branche geldende normen. Indien daarbij enige garantie is gegeven, is deze beperkt tot hetgeen uitdrukkelijk en schriftelijk is overeengekomen. Tijdens de garantietermijn staat Installgroen in voor een deugdelijke en gebruikelijke kwaliteit van het (op)geleverde.
11.4 Opdrachtgever kan slechts een beroep doen op de door Installgroen gegeven garantie indien Opdrachtgever volledig voldaan heeft aan zijn betalingsverplichtingen.
11.5 Indien Opdrachtgever zich terecht beroept op de garantie, is Installgroen gehouden om een kosteloos herstel of vervanging van het (op)geleverde uit te voeren. Indien daarnaast sprake is van enige bijkomende schade, wordt aangesloten bij de hiervoor geldende aansprakelijkheidsbepalingen van deze algemene voorwaarden.
11.6 Indien de te leveren zaken niet voldoen aan deze garanties, zal Installgroen de zaak binnen redelijke termijn na ontvangst daarvan danwel, indien retournering redelijkerwijze niet mogelijk is, naar keuze van Installgroen, vervangen of zorgdragen voor herstel. In geval van vervanging verbindt Opdrachtgever zich reeds om de vervangen zaak aan Installgroen te retourneren en het eigendom aan Installgroen te verschaffen.
11.7 De te dezen genoemde garantie geldt niet wanneer het gebrek is ontstaan als gevolg van onoordeelkundig of oneigenlijk gebruik of wanneer, zonder schriftelijke toestemming van Installgroen, Opdrachtgever of derden zelf de producten c.q. zaken hebben geïnstalleerd, wijzigingen hebben aangebracht dan wel trachten aan te brengen aan de zaak of deze hebben aangewend voor doeleinden waarvoor de zaak niet bestemd is, of blootgesteld zijn aan abnormale omstandigheden of in strijd met de aanwijzingen van Installgroen heeft behandeld.
11.8 Indien de door Installgroen verstrekte garantie een zaak betreft die door een derde werd geproduceerd, is de garantie beperkt tot die welke door de producent van de zaak ervoor wordt verstrekt.
Artikel 12 – Risico overgang
12.1 Het risico van diefstal en verlies, verduistering of beschadiging van gegevens, documenten, programmatuur, databestanden en/of zaken die in het kader van de uitvoering van de overeenkomst gebruikt, gemaakt of geleverd worden, gaat over op Opdrachtgever op het moment waarop deze feitelijk in de beschikking van Opdrachtgever zijn gebracht.
Artikel 13 – Privacy, gegevensverwerking en beveiliging
13.1 Installgroen gaat zorgvuldig om met de (persoons)gegevens van Opdrachtgever en Gebruikers van de website en zal deze slechts conform de privacy statement gebruiken. De inhoud van de privacy statement is te raadplegen via de Website.
13.2 Indien daarom gevraagd zal Installgroen de betrokkene informeren over de privacy statement. Vragen over de verwerking van de persoonsgegevens en andere informatie kunnen per e-mail gesteld worden aan advies@Installgroen.nl.
13.3 Indien Installgroen op grond van de overeenkomst dient te voorzien in beveiliging van informatie, zal deze beveiliging voldoen aan de overeengekomen specificaties en een beveiligingsniveau dat, gelet op de stand van de techniek, de gevoeligheid van de gegevens en de daaraan verbonden kosten, niet onredelijk is.
Artikel 14 – Eigendomsvoorbehoud
14.1 Alle door Installgroen geleverde zaken blijven eigendom van Installgroen totdat de Opdrachtgever alle navolgende verplichtingen uit alle met Installgroen gesloten overeenkomsten is nagekomen.
14.2 Opdrachtgever is niet bevoegd de onder het eigendomsvoorbehoud vallende zaken te verpanden noch op enige andere wijze te bezwaren.
14.3 Indien derden beslag leggen op de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken danwel rechten daarop willen vestigen of doen gelden, is Opdrachtgever verplicht Installgroen, zo snel als redelijkerwijs verwacht mag worden, daarvan op de hoogte te stellen.
14.4 Voor het geval dat Installgroen zijn in dit artikel aangeduide eigendomsrechten wil uitoefenen, geeft Opdrachtgever reeds nu onvoorwaardelijke en onherroepelijke toestemming aan Installgroen of door deze aan te wijzen derden om al die plaatsen te betreden waar de eigendommen van Installgroen zich bevinden en die zaken mede terug te nemen.
14.5 Installgroen heeft het recht om de door Opdrachtgever aangekochte product(en), onder zich te houden indien Opdrachtgever nog niet (volledig) aan zijn betalingsverplichtingen heeft voldaan, ondanks een verplichting tot overdracht of afgifte van Installgroen. Nadat Opdrachtgever alsnog aan zijn verplichtingen heeft voldaan zal Installgroen de aangekochte producten alsnog zo snel mogelijk, doch uiterlijk binnen 7 werkdagen, leveren aan Opdrachtgever.
14.6 Kosten en overige (gevolg)schade als gevolg van het onder zich houden van de aangekochte producten komt voor rekening en risico van Opdrachtgever en zal op eerste verzoek aan Installgroen worden vergoed door Opdrachtgever.
14.7 Indien overeengekomen dient Opdrachtgever zorg te dragen voor een adequate verzekering van de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken tegen brand, ontploffingsgevaar, waterschade en diefstal.
Artikel 15 – Onderzoek, reclames
15.1 Opdrachtgever is gehouden het geleverde op het moment van (af)levering, doch in ieder geval binnen acht dagen na ontvangst van het geleverde te (doen) onderzoeken, doch slechts in die mate uit te pakken of te gebruiken voor zover dat nodig is om te kunnen beoordelen of hij het product behoudt. Daarbij behoort Opdrachtgever te onderzoeken of de kwaliteit en kwantiteit van het geleverde overeenstemt met de overeenkomst en de producten voldoen aan de eisen die daaraan in het normale (handels-) verkeer gelden.
15.2 Opdrachtgever is verplicht te onderzoeken op welke wijze het product gebruikt dient te worden en bij persoonlijk gebruik, het product conform de gebruiksaanwijzingen te testen. Installgroen erkent geen aansprakelijkheid voor het verkeerd gebruiken van het product door Opdrachtgever.
15.3 Eventuele zichtbare gebreken of tekorten dienen binnen acht kalenderdagen na levering schriftelijk aan Installgroen te worden gemeld op advies@Installgroen.nl. Indien een dergelijk gebrek niet binnen deze termijn is gemeld bij Installgroen, vervalt het recht op reclame ter zake van zichtbare gebreken. Bij beschadiging van het product door onzorgvuldige omgang door Opdrachtgever zelf, is Opdrachtgever zelf aansprakelijk voor eventuele waardevermindering van het product.
15.4 Onzichtbare gebreken zijn de gebreken die Opdrachtgever bij grondige inspectie van de ontvangen zaken niet heeft ontdekt en ook redelijkerwijs niet had kunnen ontdekken, dienen aan Installgroen terstond na ontdekking van dat gebrek schriftelijk te worden gemeld. Indien niet terstond gereclameerd wordt ten aanzien van ontdekte onzichtbare gebreken, vervalt voor Opdrachtgever het recht op reclame ter zake van die gebreken.
15.5 Indien Opdrachtgever zijn reclamerecht gebruikt, zal hij in overleg treden met Installgroen, met overlegging van relevant bewijsmateriaal. Installgroen zal de reclame controleren tijdens een inspectie. Hiertoe kan Opdrachtgever een afspraak maken.
15.6 Opdrachtgever kan niet reclameren ten aanzien van geleverde zaken die hij inmiddels heeft (door)verkocht. Ook heeft Opdrachtgever geen recht op reclame als er sprake is van geringe, in de handel toelaatbaar geachte afwijkingen.
15.7 Reclames of klachten met betrekking tot een deel van de geleverde zaken kunnen nimmer aanleiding zijn tot afkeuring van de gehele levering en schorten de betalingsverplichting niet op.
15.8 Opdrachtgever mag, tenzij op grond van door Installgroen erkende reclame en door Installgroen daartoe voorafgaand verleende schriftelijke toestemming, geen geleverde zaken retour zenden.
15.9 Terugbetalingen aan Opdrachtgever worden zo spoedig mogelijk verwerkt, doch de betaling kan uiterlijk 30 dagen na ontvangst van de retourzending duren. Terugbetaling geschiedt op het eerder opgegeven rekeningnummer.
15.10 Indien de reclame c.q. klacht ongegrond is, kan Installgroen kosten voor het onderzoek in rekening brengen bij Opdrachtgever.
Artikel 16 – Overmacht
16.1 Installgroen is niet aansprakelijk wanneer zij ten gevolge van een overmachtssituatie haar verplichtingen op grond van de overeenkomst niet kan nakomen.
16.2 Onder overmacht aan de zijde van Installgroen wordt in elk geval verstaan, maar is niet beperkt tot: (I) overmacht van toeleveranciers van Installgroen, (II) het niet naar behoren nakomen van verplichtingen van toeleveranciers die door Klant aan Installgroen zijn voorgeschreven of aanbevolen, (III) gebrekkigheid van zaken, apparatuur, programmatuur of materialen van derden, (IV) overheidsmaatregelen, (V) elektriciteitsstoring, (VI) storing van internet, datanetwerk- en telecommunicatiefaciliteiten (bijvoorbeeld door: cybercriminaliteit en hacking), (VII) zware weersomstandigheden en natuurrampen, (VIII) oorlog en terroristische aanslagen, (IX) algemene vervoersproblemen (X) ziekte van Installgroen en (XI) overige situaties die naar het oordeel van Installgroen buiten haar invloedssfeer vallen die de nakoming van haar verplichtingen tijdelijk of blijvend verhinderen.
16.3 Indien een overmachtssituatie langer duurt dan 2 maanden, kan de overeenkomst door elk van de partijen schriftelijk ontbonden worden. Indien op grond van de overeenkomst reeds prestaties zijn verricht, wordt in een dergelijk geval naar verhouding afgerekend zonder enige verdere verschuldigdheid van deze prestaties van elke partij jegens elkaar.
16.4 Indien Installgroen ten tijde van het intreden van overmacht zijn verplichtingen uit de overeenkomst inmiddels gedeeltelijk is nagekomen of deze zal nakomen, en aan het nagekomen resp. na te komen gedeelte zelfstandige waarde toekomt, is Installgroen gerechtigd om dit gedeelte afzonderlijk te factureren. Opdrachtgever dient deze factuur te voldoen als ware het een separate overeenkomst.
Artikel 17 – Beperking van aansprakelijkheid
17.1 Indien het verrichten van diensten en/of uitvoeren van opdrachten door Installgroen leidt tot aansprakelijkheid van Installgroen, is die aansprakelijkheid beperkt tot de in verband met de opdracht in rekening gebrachte kosten.
17.2 Installgroen is niet aansprakelijk voor gevolgschade, indirecte schade, bedrijfsschade, winstderving en/of geleden verlies, gemiste besparingen, schade door bedrijfsstagnatie en schade als gevolg van gebruik van door Installgroen geleverde diensten.
17.3 De hoogte van de schadevergoeding is verder beperkt tot het bedrag dat de aansprakelijkheidsverzekering van Installgroen per gebeurtenis per jaar uitkeert.
17.4 Installgroen is niet aansprakelijk voor schade die het gevolg is of kan zijn van enig handelen of nalaten naar aanleiding van (onvolkomen en/of onjuiste) informatie op de website of die van gelinkte websites.
17.5 Installgroen is niet verantwoordelijk voor fouten en/of onregelmatigheden in de functionaliteit van de website, storingen of het om welke reden dan ook niet beschikbaar zijn van de website.
17.6 Installgroen staat niet in voor een juiste en volledige overbrenging van de inhoud van en door/namens Installgroen verzonden e-mail, noch voor de tijdige ontvangst ervan.
17.7 Opdrachtgever staat in voor de juistheid en volledigheid van de door hem verstrekte informatie en wensen met betrekking tot de opdracht. Installgroen sluit uitdrukkelijk alle aansprakelijkheid uit voor (gevolg)schade die hieruit is ontstaan.
17.8 Opdrachtgever is altijd zelf verantwoordelijk voor de draagkracht van het dak.
17.9 Alle aanspraken van Opdrachtgever wegens tekortschieten aan de zijde van Installgroen vervallen indien deze niet schriftelijk en gemotiveerd zijn gemeld bij Installgroen binnen een maand nadat Opdrachtgever bekend was of redelijkerwijs bekend kon zijn met de feiten waarop hij zijn aanspraken baseert.
Artikel 18 – Geheimhouding
18.1 Installgroen en Opdrachtgever verplichten zich tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die is verkregen in het kader van een opdracht. De vertrouwelijkheid vloeit voort uit de opdracht of waarvan men redelijkerwijs kan verwachten dat het om vertrouwelijke informatie gaat.
18.2 Indien Installgroen op grond van een wettelijke bepaling of een gerechtelijke uitspraak gehouden is de vertrouwelijke informatie aan door de wet of bevoegde rechter of aangegeven derde (mede) te verstrekken, en Installgroen zich niet kan beroepen op een verschoningsrecht, is Installgroen niet gehouden tot enige schadevergoeding en is Opdrachtgever niet gerechtigd tot ontbinding van de overeenkomst.
18.3 De geheimhoudingsverplichting leggen Installgroen en Opdrachtgever ook de door hen in te schakelen derden op.
Artikel 19– Vrijwaring en juistheid van informatie
19.1 Opdrachtgever is zelf verantwoordelijk voor de juistheid, betrouwbaarheid en volledigheid van alle gegevens, informatie, documenten en/of bescheiden die hij aan Installgroen verstrekt in het kader van een opdracht. Ook als deze gegevens afkomstig zijn van derden is Opdrachtgever hiervoor verantwoordelijk.
19.2 Opdrachtgever vrijwaart Installgroen van elke aansprakelijkheid ingevolge het niet of niet tijdig nakomen van de verplichtingen uit het vorige lid.
19.3 Opdrachtgever vrijwaart Installgroen voor aanspraken van derden met betrekking tot intellectuele eigendomsrechten op de door Opdrachtgever verstrekte gegevens en informatie, die bij het uitvoeren van de opdracht c.q. overeenkomst gebruikt kunnen worden.
19.4 Indien Opdrachtgever elektronische bestanden, software of informatiedragers aan Installgroen verstrekt, garandeert Opdrachtgever dat deze vrij zijn van virussen en defecten.
Artikel 20 – Klachten
20.1 Indien Opdrachtgever niet tevreden is over de service of producten van Installgroen of anderszins klachten heeft over de uitvoering van zijn opdracht, is Opdrachtgever verplicht om deze klachten zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen 2 weken na de betreffende aanleiding die tot de klacht heeft geleid, te melden. Klachten kunnen schriftelijk gemeld worden door middel van een e-mail naar advies@installgroen.nl.
20.2 De klacht moet door Opdrachtgever voldoende onderbouwd en/of toegelicht zijn, wil Installgroen de klacht in behandeling kunnen nemen.
20.3 Installgroen zal zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 5 werkdagen na ontvangst van de klacht, inhoudelijk reageren op de klacht.
20.4 Partijen zullen proberen om gezamenlijk tot een oplossing te komen.
Artikel 21 – Toepasselijk recht
21.1 Op de rechtsverhouding tussen Installgroen en Opdrachtgever is Nederlands recht van toepassing. De toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag (CISG) is uitdrukkelijk uitgesloten.
21.2 Installgroen kan deze algemene voorwaarden eenzijdig wijzigen.
21.3 Deze algemene voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel van Groningen.
21.4 Alle geschillen, ontstaan door of naar aanleiding van de overeenkomst tussen Installgroen en Opdrachtgever, worden beslecht door de bevoegde rechter van de rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen tenzij bepalingen van dwingend recht anders bepalen.
Algemene Voorwaarden Onderhoudscontracten Installgroen B.V.
Artikel 1: Definities en begripsbepalingen
In deze voorwaarden wordt verstaan onder:
1.1 Bedrijf: Installgroen B.V., wederpartij van de Klant bijde Overeenkomst.
1.2 Klant: degene die een Abonnement met het Bedrijf heeftafgesloten1 .
1.3 Installateur: landelijk erkend installatie bedrijf overeenkomstig de relevante regelingen voor de erkenning van installateurs voorde betreffende duurzaamheidsinstallatie (elektrotechnisch, zonne-energie, batterijsystemen)1 .
1.4 Abonnement: de overeenkomst tussen Klant en het Bedrijf die het Bedrijf verplicht tot het verrichten van Onderhoud en het oplossen van Storingen volgens de bij het Abonnement behorende product beschrijving
1.5 Onderhoud: het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan een Duurzaamheidsinstallatie (waaronder begrepen, maar niet beperkt tot, airconditioning (AC)-installaties, zonnepaneleninstallaties en thuisbatterijsystemen) dat nodig is voor de veiligheid en het ongestoord functioneren daarvan, overeenkomstig de richtlijnen en onderhoudssystematiek van fabrikanten van onderdelen van de Duurzaamheidsinstallatie en volgens de bij het Abonnement behorende productbeschrijving.
1.6 Storing: een gebrek aan de Duurzaamheidsinstallatie, of een onderdeel daarvan, waardoor correct functioneren ervan niet meer mogelijk is.
1.7 Service: het geheel aan handelingen, behorende bij het uitvoeren van Onderhoud en het verhelpen van Storingen.
1.8 Materiaalkosten: kosten die aan een Klant in rekening worden gebracht voor materialen die niet in het Abonnement zijn inbegrepen.
1.9 Duurzaamheidsinstallatie: alle onderdelen die samen deel uitmaken en het geheel vormen van de installatie waarop het abonnement betrekking heeft, waaronder expliciet begrepen kunnen zijn airconditioning(AC)-installaties, zonnepaneleninstallaties en thuisbatterijsystemen.
Artikel 2: Toepasselijkheid Algemene Voorwaarden
2.1 Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle aanvragen en overeenkomsten betreffende het afsluiten van een Abonnement. Indien andere voorwaarden op de Overeenkomst van toepassing zijn, prevaleren ingeval van tegenstrijdigheid deze Algemene Voorwaarden.
2.2 Afwijkingen van bepalingen uit deze Algemene Voorwaarden ten gunste van de Klant zijn slechts mogelijk indien dit schriftelijk tussen het bedrijf en de Klant wordt overeengekomen.
2.3 Deze Algemene Voorwaarden strekken mede ten behoeve van alle natuurlijke en rechtspersonen waarvan het Bedrijf gebruik maakt of heeft gemaakt bij het sluiten en/of uitvoeren van de Overeenkomst.
2.4 Een exemplaar van deze Algemene Voorwaarden wordt aan de Klant bij de overeenkomst overhandigd. De geldende Algemene Voorwaarden liggen ook ter inzage op het Bedrijf en staan op de website van het Bedrijf of worden op verzoek toegezonden.
Artikel 3: Voorwaarden voor het sluiten van een Abonnement
3.1 De Duurzaamheidsinstallatie van de Klant dient ten tijde van het sluiten van het Abonnement in een goede staat van Onderhoud te verkeren en goed te functioneren, één en ander ter beoordeling van het Bedrijf.
3.2 De Duurzaamheidsinstallatie dient te zijn geïnstalleerd conform de installatievoorschriften van de fabrikant(en) en overeenkomstig de voorwaarden van relevante certificeringen voor het type installatie.
3.3 Het Bedrijf kan in overleg met de Klant de Duurzaamheidsinstallatie, alvorens het Abonnement ingaat, op kosten van de (toekomstige) Klant eerst controleren en zo nodig herstelwerkzaamheden uitvoeren op kosten van de Klant.
Artikel 4: Herroepingsrecht
4.1 Een Abonnement kan binnen 3 dagen na totstandkoming van de overeenkomst zonder opgave van redenen herroepen of geannuleerd worden middels het algemene herroepingsformulier. Wil de Klant gebruik maken van het herroepingsrecht en heeft de toestelinspectie al plaatsgevonden, dan is de Klant verplicht de kosten voor deze inspectie te voldoen.
4.2 Indien de Klant/consument een bedrag betaald heeft, zal het Bedrijf dit bedrag zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 30 dagen na de herroeping terugbetalen, onder aftrek van eventueel verschuldigde kosten van toestelinspectie zoals hierboven staat vermeld.
Artikel 5: Tarieven
5.1 Alle door het Bedrijf genoemde tarieven zijn, tenzij anders schriftelijk vermeld, per jaar inclusief BTW8 . De tarieven kunnen door het Bedrijf worden gewijzigd als vermeld in artikel 148.
Artikel 6: Verplichtingen van het Bedrijf
6.1 Het Bedrijf zal de met de Klant overeengekomen werkzaamheden als een goed vakman uitvoeren.
6.2 Het Bedrijf zal in geval zich gebreken voordoen, deze zo spoedig mogelijk verhelpen. Indien er reparaties nodig zijn buiten de werkingssfeer van het Abonnement, zal niet tot uitvoering worden overgegaan tenzij de Klant uitdrukkelijk met het uitvoeren van de werkzaamheden heeft ingestemd.
6.3 Van de in het kader van het Abonnement verrichte werkzaamheden, zal een (digitale) werkstaat worden opgemaakt, die door de Klant voor akkoord moet worden ondertekend.
6.4 Werkzaamheden buiten het kader van het Abonnement zullen aan de Klant in rekening worden gebracht. Ook deze werkzaamheden worden op de(digitale) werkstaat, als bedoeld in het vorig lid, vermeld.
Artikel 7: Onderhoud
7.1 Het Abonnement omvat, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen, onderhoud aan de duurzaamheidsinstallatie dat volgensde richtlijnen en onderhoudssystematiek van de fabrikant dient te worden uitgevoerd.
7.1 Het onderhoud geschiedt éénmaal per 12 maanden afhankelijk van de productvoorwaarden. Het onderhoud vindt feitelijk niet eerder plaats dan 12 maanden na de laatste onderhoudsbeurt, afhankelijk van de productvoorwaarden, respectievelijk niet later dan 18 maanden volgend op de laatste onderhoudsbeurt, afhankelijk van de productvoorwaarden, of na ingangsdatum Abonnement.
7.3 Tot het Onderhoud wordt tenminste gerekend:
a. Het periodiek onderhoud aan respectievelijk inspecteren van de Duurzaamheidsinstallatie conform de onderhoudssystematiek van de fabrikant. Dit kan omvatten, afhankelijk van het type installatie:
▪ Voor airconditioning: controle van koudemiddel, reiniging van filters en componenten, controle van de werking.
▪ Voor zonnepanelen: visuele inspectie van de panelen en bekabeling, controle van de omvormer, meting van de opbrengst (indienmogelijk).
▪ Voor thuisbatterijen: controle van de aansluitingen, controle van de laad- en ontlaadcycli, software-updates (indien van toepassing).
b. Het melden aan de Klant indien de installatie niet (meer)voldoet aan de thans geldende veiligheidsvoorschriften.
c. Het opmaken van een inspectierapport ten behoeve van de klant.
7.4 Het navolgende valt niet onder de Service– en onderhoudsabonnementen overeengekomen tarieven, en wordt in geval van herstelvervanging bij afzonderlijke factuur door het bedrijf aan de Klant inrekening gebracht:
a. Storingen die verband houden met de verbinding tussen de Duurzaamheidsinstallatie en het elektriciteitsnetwerk in de woning van Klant.
b. Defecten en storingen als gevolg van het door de Klant niet nakomen van de verplichtingen als vermeld in artikel 8.
Artikel 8: Storingen
8.1 Het Bedrijf is in geval van Storingen op werkdagen bereikbaar van 9:00 tot 17:00 uur.
8.2 In geval van storingen aan de duurzaamheidsinstallatie zal het bedrijf binnen 14 dagen na de melding van de Storing trachten de Storing te verhelpen, tenzij er sprake is van een spoedeisend karakter. De aard van de duurzaamheidsinstallatie kan de reactietijd beïnvloeden.
8.3 Bij Storingen die onder de garantiebepalingen vallen van een Installateur en/of fabrikant dient de Klant het garantiebewijs te tonen aan de medewerker van het Bedrijf. Indien de Klant het garantiebewijs niet kan tonen, is de Klant de kosten van het verhelpen van de storing aan het Bedrijf verschuldigd. Storingen ten gevolge van toevallige of moedwillige beschadiging dan wel onoordeelkundige bediening of ten gevolge van werk dat is uitgevoerd door anderen dan het Bedrijf vallen buiten het Abonnement.
8.4 In geval van onterechte storingsmeldingen kan het bedrijf voorrijkosten en 1 uur arbeidsloon in rekening brengen.
8.5 Onder onterechte storingsmeldingen worden meldingen verstaan zoals ten aanzien van Storingen die14:
a. Samenhangen met een uitgeschakelde automaat in de groepenkast.
b. Het gevolg zijn van een verandering of defect in de elektrische installatie.
c. Het gevolg zijn van blikseminslag, brand of hemelwater-lekkage.
d. Veroorzaakt zijn door (de)montagewerk in de installatie.
e. Het gevolg zijn van het niet of niet voldoende zijn uitgevoerd van door het Bedrijf geadviseerde reparaties en/of door het bedrijf geadviseerde vervanging van onderdelen.
f. Bij zonnepanelen het gevolg zijn van normale seizoensgebonden variaties in opbrengst of tijdelijke schaduwvorming die inherent is aan de locatie.
g. Bij thuisbatterijen het gevolg zijn van normale ontlading of instellingen die door de gebruiker zijn gewijzigd.
Artikel 9: Verplichtingen van de Klant
9.1 De Klant dient het bedrijf in de gelegenheid te stellen de overeengekomen werkzaamheden te verrichten en dient, op verzoek, aansluitingsmogelijkheden voor de ten behoeve van de te verrichten werkzaamheden benodigde elektra ter beschikking te stellen15.
9.2 De Klant dient ervoor zorg te dragen dat de Duurzaamheidsinstallatie waaraan gewerkt moet worden, voor de medewerker van het bedrijf goedtoegankelijk is.
9.3 De Klant verplicht zich:
a. De duurzaamheidsinstallatie te behoeden tegen beschadiging.
b. De duurzaamheidsinstallatie te gebruiken overeenkomstig zijn aard en bestemming en de door het bedrijf en/of fabrikant gegeven aanwijzingen voor het gebruik op te volgen. Schade die ontstaat door het niet opvolgen van de aanwijzingen komt voor rekening van de Klant.
c. Van het niet of niet behoorlijk functioneren van de Duurzaamheidsinstallatie onmiddellijk kennis te geven aan het Bedrijf.
d. Geen wijzigingen aan de Duurzaamheidsinstallatie aan te(laten) brengen en daaraan geen controle-, onderhouds- of herstelwerkzaamheden te (laten) verrichten anders dan door het Bedrijf.
e. De door of vanwege het Bedrijf aangewezen medewerkers en installateurs in de gelegenheid te stellen de duurzaamheidsinstallatie te controleren, te onderhouden en/of te herstellen.
9.4 De klant is verplicht om ervoor zorg te dragen dat het bedrijf, nadat een afspraak is gemaakt voor het verhelpen van een storing en/of het uitvoeren van onderhoud, ook daadwerkelijk toegang verkrijgt tot het perceel waarin de Duurzaamheidsinstallatie is geplaatst. Indien de Klant hiermee in gebreke blijft, is het bedrijf gerechtigd de gebruikelijke voorrijkosten en één uur arbeidsloon in rekening te brengen. Vervolgens is het de verantwoordelijkheid van de Klant de service alsnog te laten verrichten.
9.5 Indien de klant de duurzaamheidsinstallatie vervangt, dient hij dit te melden aan het Bedrijf. Het lopende abonnement wordt dan beëindigd met een opzegtermijn van drie maanden.
Artikel 10: Betaling en kosten
10.1 De aan het bedrijf op grond van het abonnement toekomende tarieven worden jaarlijks geincasseerd van de opgegeven bankrekening. Indien de bankrekening wijzigt, dient de Klant dit meteen schriftelijk door te geven aan het Bedrijf.
10.2 De vergoedingen voor werkzaamheden buiten het kader van het abonnement zullen apart in rekening worden gebracht.
10.3 De verplichting tot betaling van het abonnement gaat in op de ingangsdatum van het abonnement.
10.4 Een nota dient door de klant te worden voldaan binnen 3 dagen na factuurdatum.
10.5 Bij niet tijdige of niet volledige betaling van de vergoedingen en/of facturen wordt door het bedrijf een aanmaning verzonden waarin de Klant een termijn van 14 dagen krijgt om alsnog te betalen. In de aanmaning wordt het bedrag aan incassokosten genoemd, dat na het verstrijken van de termijn in rekening wordt gebracht. De incassokosten bedragen 15% met een minimum van €40 over de eerste €2500. Alsdan is de Klant de administratie-en incassokosten op grond van artikel 6:96 BW verschuldigd. Bij niet tijdige betaling is de Klant bovendien de van toepassing zijnde wettelijke rente op grond van artikel 6:119 BW verschuldigd.
10.6 Bij niet tijdige of niet volledige betaling van de vergoedingen en/of facturen schort het bedrijf al zijn verplichtingen, voortvloeiende uit het abonnement op, totdat alsnog door de Klant al hetgeen de Klant verschuldigd is, betaald is.
10.7 Het niet-gebruiken van de duurzaamheidsinstallatie, alsmede het niet goed functioneren van de Duurzaamheidsinstallatie, levert geen redenen op voor staking dan wel opschorting van de betalingsverplichting. Onder niet-gebruiken wordt mede verstaan het niet kunnen gebruiken van de Dduurzaamheidsinstallatie indien de energievoorziening (elektriciteit, zonlicht etc.), om wat voor reden dan ook, is onderbroken.
Artikel 11: Duur en einde van het Abonnement
11.1 Een abonnement gaat in op het tijdstip dat tussen het bedrijf en de Klant is overeengekomen en geldt voor een periode van één jaar. Het abonnement wordt vervolgens steeds stilzwijgend verlengd voor onbepaalde tijd, tenzij het abonnement met inachtneming van het hierna volgende is opgezegd.
11.2 Het abonnement kan door de Klant schriftelijk worden opgezegd overeenkomstig de wijze waarop de overeenkomst is afgesloten en de Klant een opzegtermijn van één kalendermaand in acht neemt.
11.2 In geval de Klant verhuist vervalt het abonnement automatisch op de dag van verhuizing, mits de verhuizing tijdig en schriftelijk is gemeld aan het Bedrijf.
11.4 Het bedrijf is te allen tijde gerechtigd het abonnement tussentijds te beëindigen indien de Klant toerekenbaar tekortschiet in de nakoming van zijn verplichtingen.
11.5 De Klant is te allen tijde gerechtigd het abonnement tussentijds te beëindigen indien het bedrijf aantoonbaar en toerekenbaar tekortschiet in de nakoming van zijn verplichtingen zonder dat er sprake is van overmacht.
Artikel 12: Aansprakelijkheid/schade
12.1 Het bedrijf is, behoudens opzet of grove schuld van het bedrijf, aansprakelijk voor schade voor zover deze aan hem aantoonbaar en toerekenbaar kan worden toegerekend tot een maximumbedrag conform de dekking inde WA-polis van het Bedrijf.
12.2 Het bedrijf is nimmer aansprakelijk voor welke gevolgschade dan ook.
12.3 Het bedrijf is niet aansprakelijk voor schade indien de klant het bedrijf niet in de gelegenheid heeft gesteld het reguliere onderhoud uit te voeren.
12.4 De klant vrijwaart het bedrijf voor claims van derden.
Artikel 13: Overmacht
13.1 Indien één van de partijen ten gevolge van overmacht, zoals bedoeld in het Burgerlijk Wetboek, niet in staat is zijn verplichtingen na te komen, neemt hij terstond contact op met de andere partij ten einde te bezien hoe tot een redelijke oplossing gekomen kan worden.
Artikel 14: Wijziging voorwaarden en/of tarieven
14.1 Deze algemene voorwaarden en/of tarieven kunnen door het bedrijf worden gewijzigd. Wijzigingen treden eerst in werking 30 dagen na de dag waarop de wijzigingen zijn bekendgemaakt, tenzij in de bekendmaking een latere datum van inwerkingtreden is vermeld. Wijzigingen gelden ook ten aanzien van reeds bestaande abonnementen.
14.2 Als bekendmaking geldt een kennisgeving geplaatst op de website van het bedrijf minimaal 30 dagen voorafgaand aan de ingangsdatum van de wijziging. Gewijzigde tarieven en/of voorwaarden liggen bij het bedrijf ter inzage en zijn aldaar kosteloos verkrijgbaar. Het abonnement wordt alsdan, met inachtneming van de wijziging, stilzwijgend voortgezet.
14.3 De klant die na een wijziging van de algemene voorwaarden een betaling verricht, verklaart zich akkoord met de dan geldende gewijzigde algemene voorwaarden.
14.4 Indien de klant een wijziging in de algemene voorwaarden en/of tarieven niet wenst te accepteren, kan hij het abonnement binnen één maand na ingang van de nieuwe voorwaarden schriftelijk opzeggen.
14.5 De vergoedingen en tarieven, die ingevolge het abonnement zijn verschuldigd, kunnen worden verhoogd door het bedrijf.
14.6 Wettelijke verhogingen in BTW of van overheidswege opgelegde verhogingen worden niet aangemerkt als tariefsverhoging.
14.7 Indien het bedrijf een tariefsverhoging vaststelt die meer is dan de landelijke index in de branche - de indexering op basis van de Tabelregelingslonen Bouwnijverheid en Installatiebedrijven van het CBS - zal het bedrijf de verhoging ten minste 30 dagen voor de invoering van de verhoging aankondigen.
Artikel 15: Geschillen en toepasselijk recht
15.1 Op alle overeenkomsten en zaken verband houdend met de overeenkomst of deze voorwaarden, is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.
15.2 Eventuele geschillen tussen partijen zullen door de bevoegde rechter worden beoordeeld.
15.3 Ongeldigheid of nietigheid van enige bepaling in de overeenkomst of deze voorwaarden laat de geldigheid van de overige bepalingen in de overeenkomst of deze voorwaarden, respectievelijk de daarin vervatte geldige onderdelen onverlet.
15.4 Partijen verbinden zich ertoe om, als dit geval zich voordoet, de ongeldige bepaling door een naar zin en doel overeenkomstige geldige bepaling te vervangen.
Artikel 16: Slotbepalingen
16.1 Deze algemene voorwaarden treden in werking op 1 januari 2022. Met ingang van die datum vervallen de tot dan geldende voorwaarden met betrekking tot onderhoudscontracten voor duurzaamheidsinstallaties.
16.2 Deze algemene voorwaarden kunnen worden aangehaald als: “Algemenevoorwaarden Installgroen B.V. onderhoudsplan duurzaamheidsinstallaties.