Thuisbatterij: Wat kun je ermee?

Geschreven door

Jesse Zwart

Gepubliceerd op

March 25, 2025

We zitten als samenleving midden in een energietransitie. Nederland streeft er steeds meer naar om zo veel mogelijk gebruik te maken van duurzame energie alternatieven. Een aantal jaar geleden waren zonnepanelen de nieuwe rage, maar er is nu een nieuw alternatief op de markt: de thuisbatterij. Met de stijgende energieprijzen en de groeiende vraag naar duurzame energie, wordt het steeds aantrekkelijker om te investeren in een thuisbatterij. Maar wat kan je daar eigenlijk precies mee? En heeft het wel zin om er een aan te schaffen? Steeds meer consumenten overwegen een eigen batterij voor energieopslag, maar de vele informatie blijkt voor veel mensen nog ingewikkeld. Daarom zetten we de voordelen van een thuisbatterij zo simpel mogelijk uiteen, zodat je kunt kiezen of je er één voor jouw huishouden of bedrijf wil aanschaffen.

Wat is een thuisbatterij en wat kan je ermee?

Het is de nieuwe rage onder de Nederlanders die geld willen besparen op hun energierekening: de thuisbatterij. Maar wat is een thuisbatterij precies en wat kun je er eigenlijk mee?

Een thuisbatterij, ook wel een thuisaccu genoemd, is in principe een grote oplaadbare batterij. Op deze batterij sla je stroom op, van je zonnepanelen wanneer ze stroom opwekken of van het energienet, om dit op een later moment te gebruiken. Je kan met de batterij niet alleen stroom opslaan, maar je kan ook stroom terugleveren aan het net wanneer dit gunstig is. 

Hoewel zo’n thuisaccu handig is, is het echter geen ‘slim apparaat’. Een slimme thuisbatterij geeft jou de mogelijkheid om (netto) winst te maken met de stroom die jouw batterij opslaat of teruglevert. Hiervoor is een energiemanagementsysteem nodig, ook wel bekend als EMS. Dit systeem komt in de vorm van een klein slim apparaat dat in je meterkast wordt geïnstalleerd. Zo kan jouw thuisbatterij zelf de stroomprijzen van het net in de gaten houden. Hij monitort de prijswisselingen op het net constant en speelt hier automatisch op in. Zijn de prijzen hoog? Dan ontlaadt de batterij zichzelf en zorgt hij ervoor dat de opgewekte stroom wordt teruggeleverd. Zijn de prijzen juist laag? Dan laadt de batterij zich automatisch op. Hiervoor ontvang jij dus geld. 

Naast het feit dat het managementsysteem ervoor zorgt dat jij slim met je elektriciteit omgaat, geeft hij je ook inzicht in hoeveel stroom er via de batterij binnenkomt en hoeveel jij verbruikt. Ook wordt zo het systeem tegen overbelasting en overspanning beschermd, en monitort hij de status van het systeem. 

Hoe werkt een thuisbatterij

Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, is de beste manier om energie van zonnepanelen op te slaan, hierdoor ben je in de zonnige maanden vaak volledig onafhankelijk van het stroomnet. Elke thuisaccu bepaalt zelf of de stroom van een accu wordt gebruikt voor huishoudelijke apparaten, het opslaan van zonne-energie, het laden van de accu of terugleveren aan het net. De thuisbatterij weet door de slimme technologie dus waar de stroom het meest nodig is. 

Als je geen thuisbatterij hebt, dan lever je de stroom die je met je zonnepanelen hebt opgewekt direct terug aan het stroomnet wanneer deze stroom niet direct wordt gebruikt. Aangezien de opgewekte stroom van zonnepanelen in de meeste huishoudens vaak maar 30% van de tijd direct wordt gebruikt, is een thuisbatterij een handig alternatief om deze stroom op te slaan voor later gebruik. De thuisbatterij laadt zich namelijk eerst helemaal op met de opgewekte zonnestroom en levert het overige gedeelte terug aan het net. Je hebt hierdoor dus al een voorraad opgeslagen. Je gebruikt deze opgeslagen energie vaak in de avond, wanneer je panelen niets meer opwekken. In plaats van elektriciteit van je energieleverancier te moeten kopen, kun je dit uit je thuisbatterij halen. Op deze manier helpt een accusysteem voor zonnepanelen je besparen op energiekosten. 

Naast deze voordelen voor jezelf, draag je met de aanschaf van een thuisbatterij ook bij aan netstabilisatie. Netstabilisatie op het Nederlands stroomnet is het proces waarbij we een evenwicht tussen energieopwekking en de vraag naar energie proberen te behouden. Dit is nodig om de stabiliteit van het elektriciteitsnet te waarborgen, dit wordt steeds belangrijker vanwege de groei van hernieuwbare energiebronnen, deze zijn vaak variabel in hun productie. 

Net stabilisatie kan op verschillende manieren worden bereikt. Onder een van deze opties valt het opslaan van overtollige energie in een thuisbatterij tijdens periodes van hoge productie en het vrijgeven van deze energie tijdens perioden van hoge vraag. Het doel is om zo de pieken en dalen in stroomvoorziening te minimaliseren en een betrouwbare en efficiënte werking van het net te garanderen. 

De thuisbatterij is een los apparaat dat, afhankelijk van de opslagcapaciteit, zo groot is als een cv-ketel of een keukenkastje. Naast de accu zelf bestaat een thuisbatterij-systeem uit nog twee onderdelen. Het eerste onderdeel is een stroomregelaar of interface. Dit is een slim apparaat dat regelt waar de stroom heen haat en vandaan komt. Het tweede onderdeel is een omvormer. Deze zorgt ervoor dat de elektriciteit wordt omgezet naar de juiste soort stroom. In huis gebruik je namelijk wisselspanning, in de thuisaccu zit gelijkspanning. Een omvormer is dus nodig om ervoor te zorgen dat je huishoudelijke apparaten kunnen functioneren op de stroom vanuit je thuisbatterij. Heb je zonnepanelen op het dak liggen? Dan kun je er ook voor kiezen om twee aparte omvormers aan te laten sluiten, een voor je zonnepanelen en een voor je thuisaccu. Tegenwoordig zijn er ook al hybride omvormers op de markt, hier kun je zowel je zonnepanelen als thuisbatterij op aansluiten.

Is een thuisbatterij rendabel

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je een thuisbatterij combineert met zonnepanelen, je voor circa 80% je eigen stroom kunt fabriceren, opslaan en gebruiken. In de toekomst zal dit percentage ook alleen maar blijven stijgen. De meeste mensen blijven echter toch wel voorzichtig met de aanschaf van zo’n batterij, hij is namelijk redelijk duur in aanschaf. Vandaar dat bij de meeste mensen ook de vraag opkomt, wanneer is je thuisbatterij rendabel?

Een thuisbatterij is in meerdere opslagcapaciteiten beschikbaar. Welke het beste bij jouw huishouden past hangt af van het jaarlijks energieverbruik. Voor de meeste huishoudens is een batterij met een capaciteit van 10 kWh ruim genoeg. In deze batterij kun je dan tot 10 kWh aan energie opslaan, die je niet direct verbruikt. Op een moment dat de zon niet schijnt of dat je zonnepanelen geen stroom meer opwekken, kun je de stroom uit je accu halen. In de zonnige zomermaanden heb je zelfs bijna geen elektriciteit nodig van het net. 

Hoeveel je nou precies bespaart met de aanschaf van een thuisbatterij, wordt bepaald door je totale energieverbruik en je verbruikspatroon. Stel je gebruikt zelf 30% van de stroom die je oplevert direct en door de aanschaf van de batterij verhoog je dit naar 75%, dan bespaar je honderden euro’s per jaar. Dit is echter ook afhankelijk van het energiecontract dat je hebt afgesloten. Des te duurder deze is, hoe hoger je besparing bij zelfverbruik. Ook heeft het saldeertarief invloed op de rendabiliteit van de batterij. Je zou immers nu nog een overschot aan energie kunnen terugleveren aan het net en hier een salderingsvergoeding voor ontvangen. Gaat dit overschot naar je thuisbatterij voor opslag, dan verdien je minder aan het elektriciteitsnet. Daarom is een energiemanagementsysteem juist zo handig, deze zorgt ervoor dat je alsnog winst kan maken door energie te verkopen aan het net, maar ook nog energie kan opslaan. 

Om te weten of je thuisbatterij rendabel is, moet je ook zeker weten wat de terugverdientijd betreft. De exacte terugverdientijd van een thuisbatterij loopt erg uiteen door alle factoren die in de berekening meespelen. Gelukkig zijn er tegenwoordig tig sites op het internet te vinden die dit precies voor jouw situatie kunnen uitrekenen wat de terugverdientijd betreft. Momenteel is uit onderzoek gebleken dat de gemiddelde terugverdientijd tussen de 8 en 12 jaar ligt.

Dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract is een contract met dynamische prijzen voor elektriciteit en gas, deze prijzen zijn direct gekoppeld aan de prijzen waarvoor stroom en gas wordt verhandeld op de beurzen. Op de energiemarkt wordt energie verhandeld voor de komende dag, hier gelden elke dag nieuwe tarieven voor gas en ieder uur nieuwe stroomtarieven. Zo’n dynamisch energiecontract in combinatie met een thuisbatterij biedt huishoudens de kans om gebruik te maken van gunstige en flexibele energieprijzen.

Een thuisbatterij zorgt ervoor dat jij nog meer voordeel kunt halen uit een dynamisch energiecontract. Je profiteert namelijk van de prijsverschillen die er continu optreden. Dit geldt zeker wanneer jij een slimme thuisbatterij hebt, deze laadt namelijk automatisch de accu op op het moment dat de stroom goedkoper is. Deze stroom kun je vervolgens gebruiken wanneer de elektriciteitsprijzen duurder zijn. Zo hoef jij geen dure stroom meer in te kopen wanneer je het nodig hebt. Zo bespaar je fors op je energiekosten en kun je daarnaast ook nog de terugverdientijd van de accu verlagen naar wel 7 jaar. 

Er zijn meerdere voordelen aan een dynamisch energiecontract in combinatie met een thuisbatterij. Met een dynamisch energiecontract betaal je precies wat de energie op dat moment kost, waardoor je altijd profiteert van de voordelige stroomtarieven. Het contract heeft geen vaste duur, zo kun je moeiteloos van energieleverancier wisselen zonder het risico op hoge boetes. Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer geld je kunt besparen met een dynamisch energiecontract in combinatie met een thuisaccu. Tijdens perioden met negatieve stroomprijzen, kun je zelfs geld ontvangen, waardoor je nog meer op je energierekening kunt besparen. Ook kun je zelfs handelen op de onbalansmarkt, mits dit wordt aangeboden door je energieleverancier. 

Conclusie

Een thuisbatterij is zeker een goede investering als je kijkt naar wat je ermee kan bereiken. Je zorgt er niet alleen voor dat je geld bespaart op je energierekening, maar je helpt ook nog eens met het stabiliseren van het elektriciteitsnet. Wil jij weten wat een thuisbatterij voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met ons op voor op maat gemaakt advies en een vrijblijvende offerte.