Is het slim om zonnepanelen aan te schaffen in 2025

Geschreven door

Jesse Bosma

Gepubliceerd op

March 25, 2025

De vraag is je de afgelopen tijd vast wel binnen geschoten: Zijn zonnepanelen nog wel rendabel in 2025? Het was natuurlijk al wel bekend dat je zou besparen op je energierekening en dat je er in sommige gevallen zelfs geld mee kunt verdienen. Maar hoe zit het vandaag de dag precies met de salderingsregel en de terugverdientijd? Wij geven antwoord op je vragen en vertellen je waarom het handig is om toch wel de stap te maken. 

Terugverdientijd zonnepanelen

Vermoedelijk was je al bekend met het feit dat de kosten van jouw zonnepanelen terug te verdienen zijn. Dat is juist ook wat zonnepanelen zo aantrekkelijk maakt, het verhoogt niet alleen de waarde van je woning, maar je kunt er ook aanzienlijk mee besparen op je energiekosten! En dat terwijl je kunt genieten van duurzame energie.

Wat wel belangrijk is om in het achterhoofd te houden is dat zonnepanelen wel een terugverdientijd hebben. Aan de ene kant heb je er meteen profijt van, aangezien het moment dat de panelen op je dak liggen de waarde van je woning stijgt. Maar om het daadwerkelijk op je rekening terug te willen zien, zul je toch de terugverdientijd moeten afwachten. Deze terugverdientijd is de tijd die het kost om de investering van de aanschaf van zonnepanelen weer terug te verdienen. Het gemiddelde vandaag de dag ligt rond de 4 tot 7 jaar en in sommige gevallen is het zelfs korter. Dit wordt veroorzaakt door de gunstige prijzen van zonnepanelen tegenwoordig. Aangezien zonnepanelen van goede kwaliteit dikwijls 25 jaar kunnen meegaan, is dit slechts een fractie van de tijd.

Er moet natuurlijk wel rekening worden gehouden met het feit dat deze cijfers gemiddelden zijn. De precieze terugverdientijd hangt per huishouden af van de hoeveelheid panelen en het jaarlijks stroomverbruik. Om een precies en overzichtelijk inzicht te krijgen wat de terugverdientijd voor jou betreft, kun je een vrijblijvende offerte aanvragen met op maat gemaakt advies via onze website.

Afbouw salderingsregel zonnepanelen in 2025

Een van de meest frequent gestelde vragen die wij binnenkrijgen gaan over de afbouw van de salderingsregel voor zonnepanelen en wanneer deze wordt afgebouwd.

Het antwoord is dat de salderingsregeling voorlopig nog niet wordt afgebouwd. Op 14 november 2024 stemde de Tweede Kamer in met de afschaffing van de salderingsregeling per 1 januari 2027. In december zal de Eerste Kamer hier een definitief besluit over maken. Hoewel dit voor velen geen shock is, ontstaan er alsnog veel vragen bij zonnepanelen-eigenaren. Wat houdt dit precies in voor mijn teruglever- en energiekosten?

Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, dan wek je stroom op. Een deel van deze stroom wordt direct door jou en je huishouden gebruikt, het overige deel lever je terug aan het elektriciteitsnet. Je energieleverancier trekt de stroom die je hebt teruggeleverd aan het net af van de stroom die je hebt afgenomen. Over dit saldo betaal je een afgesproken tarief, deze verrekening heet salderen. Van je energieleverancier ontvang je dus dezelfde prijs voor de teruggeleverde energie als de prijs die je betaalt voor de energie die je afneemt. 

Na de afschaffing van de salderingsregeling kunnen zonnepanelen-eigenaren de stroom die zij hebben teruggeleverd niet meer aftrekken van de stroom die zij afnemen van hun energieleverancier. In plaats hiervan krijgen zij een terugleververgoeding voor teruggeleverde elektriciteit. Deze vergoeding moet tot 2030 minimaal 50% zijn van het tarief dat een consument aan het energiebedrijf betaalt voor stroom. Dit ziet er allemaal niet heel rooskleurig uit, dus waarom zou je dan toch wel zonnepanelen aanschaffen?

Als je ervoor kiest om nu zonnepanelen aan te schaffen, kun je nog het langst profijt hebben van de salderingsregeling. Aangezien de gemiddelde terugverdientijd momenteel tussen de 4 en 7 jaar ligt, kun je in het ergste geval de helft van je terugverdientijd nog laten vallen binnen de salderingsregeling. Na de afschaf zal het betekenen dat je voor het laatste beetje iets langer zal moeten wachten, maar dan heb je het grootste gedeelte alweer terugverdiend. Ook luidt het einde van de salderingsregeling een nieuwe fase in de energietransitie in. Eigenaren van zonnepanelen zullen een groter deel van de door hen opgewekte stroom zelf moeten gaan gebruiken. Momenteel ligt dit gemiddeld rond de 30%. Door slimme technologieën in te zetten, zoals thuisbatterijen en monitors, kan dat percentage stijgen naar 60%. Dit zorgt ervoor dat de kosten aanmerkelijk zullen dalen.

Voorlopig kun je dus nog profiteren van het terugleveren van elektriciteit en daardoor zijn zonnepanelen nog steeds erg voordelig. 

Prijs zonnepanelen historisch laag

Stroom blijft duur, maar zonnepanelen worden goedkoper. Volgens Milieu Centraal zijn zonnepanelen de afgelopen 10 jaar met 27% gedaald in prijs. Hoe is dit mogelijk?

Zonnepanelen zijn een relatief nieuwe vorm van duurzame energie, dit betekent dat de ontwikkeling ervan constant in beweging blijft. Doordat de productie door verscheidene bedrijven constant wordt geoptimaliseerd kan er tegenwoordig ook op grotere schaal worden geproduceerd. Daarnaast is er ook een groot aanbod aan gecertificeerde en vlotte installateurs. Dit allemaal bij elkaar opgeteld zorgt ervoor dat zonnepanelen nu goedkoper zijn dan ooit. Dit is dus een zeer goed moment om te investeren in zonnepanelen, zeker nu is aangekondigd dat de salderingsregeling er in 2027 af gaat. 

Hiernaast is sinds bijna twee jaar geleden vastgesteld dat je geen btw meer hoeft te betalen voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Eerder zat hier een btw van 21% op, nu deze eraf is maakt dit een aanzienlijk verschil op de kosten van zonnepanelen.

Overigens zijn zonnepanelen nog steeds rendabel. De opbrengst van zonnepanelen is te vergelijken met een spaarrente van 5%. Als voorbeeld, als je €7.500 op je spaarrekening zou zetten waar je 5% rente over krijgt, dan heb je na 25 jaar €26.000 op je rekening staan. Bij de meeste banken zit de rente op spaarrekeningen nu rond de 3% en in vele gevallen zelfs daaronder. Je ‘verdient’ dus meer met een investering in zonnepanelen dan wanneer je je geld op een spaarrekening laat staan. 

Al deze punten bij elkaar genomen laten zien dat de prijs van zonnepanelen nog nooit zo laag is geweest als nu en dat je dus ook het snelst je investering hebt terugverdient. Het is dus een perfect moment om in te stappen. 

Slim omgaan met je zonne-energie

Naast het feit dat je je ongebruikte zonne-energie kunt terugleveren aan het net, is het sinds korte tijd ook mogelijk om overtollige energie op te slaan in een batterij. Dit wordt mogelijk gemaakt door de zogeheten thuisbatterij. Dankzij deze slimme, AI-aangestuurde batterij kun je nog gebruikmaken van zonne-energie wanneer de panelen geen stroom meer opwekken.

Dit is erg handig, aangezien ongeveer 30% van alle stroom die door de panelen wordt opgewekt direct wordt gebruikt, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Als de panelen geen stroom meer opwekken, bijvoorbeeld ‘s avonds, dan moet je stroom van het net kopen. Een thuisbatterij zorgt ervoor dat de stroom, die niet direct wordt gebruikt, wordt opgeslagen voor later. Zo wordt ervoor gezorgd dat overi

Wanneer je zonnepanelen stroom opwekken, wordt de elektriciteit doorgegeven naar een geïntegreerde omvormer. Deze omvormer stuurt ook gelijk de rest van het systeem aan, waaronder de thuisbatterij. Zo kan overtollige stroom, die op dat moment niet gebruikt wordt, direct doorgestuurd worden naar de batterij voor opslag. Wees niet gerust, als je op dat moment huishoudelijke apparatuur hebt die draaiende is, dan zal de stroom daarheen gaan. De thuisbatterij slaat dus alleen stroom op die op dat moment niet gebruikt kan worden. Wanneer de panelen geen stroom meer opwekken, maar er wel stroom nodig is, dan kan de stroom uit de batterij gebruikt worden. Zo hoef je niet meer stroom van je energieleverancier in te kopen. 

Naast het feit dat je dus aanzienlijk kan besparen, kun je ook nog eens geld verdienen met deze slimme batterij. Hij slaat niet alleen stroom op, maar handelt ook op de onbalansmarkt. Kort gezegd houdt dit in dat de batterij, door middel van AI, weet wanneer er schommelingen zijn op het elektriciteitsnet. Als het net overbelast raakt en de batterij ruimte over heeft, kan hij voor een lage prijs deze stroom kopen en opslaan. Zo helpt hij net net met optimaal functioneren. Als dan de vraag naar stroom groot is en het aanbod op het net laag is, dan kan deze batterij overtollige stroom verkopen. Zo kun je makkelijk verdienen zonder zelf moeite te doen.

Wil jij meer weten over hoe deze thuisbatterij precies werkt? Bekijk onze brochure of vraag vrijblijvend een offerte aan voor op maat gemaakt advies!

Conclusie

Zonnepanelen zijn en zullen altijd zeker rendabel blijven. Zeker nu je nog kunt profiteren van de salderingsregeling, maar ook zonder deze regeling zijn zonnepanelen rendabel. Deze regeling is namelijk slechts een van de financiële voordelen van zonnepanelen. Daarbovenop komen ook nog de jaarlijkse besparing op uw energierekening, de mogelijkheid tot opslag op een thuisbatterij en de verhoogde WOZ-waarde van uw huis. Al deze aspecten bij elkaar zorgen er gezamenlijk voor dat zonnepanelen niet alleen rendabel zijn, maar ook zeker zullen blijven, nog tot ver na 2025. Dus waar wacht je op?