Zonnepanelen zonder BTW: Bespaar geld op uw investering!
Vanaf het begin van 2023 kun je zonnepanelen aanschaffen zonder BTW te betalen! Door deze regeling ga je niet alleen geld besparen door je eigen stroom op te wekken, maar bespaar je ook nog eens flink op de aanschaf en installatie van jouw panelen!
Hoe werkt het?
De regeling houdt in dat jij als particulier of ondernemer de BTW op de aanschaf en installatie van zonnepanelen niet meer hoeft te betalen. Dit betekent dat je direct 21% bespaart op de totale kosten van de apparatuur en de installatie. Geen administratieve rompslomp achteraf, alles direct geregeld!
De voordelen voor jou:
Direct financieel voordeel
Doordat je geen BTW hoeft te betalen, bespaar je direct 21% op de totale kosten van jouw zonnepanelensysteem. Dit betekent dat je meteen al meer geld overhoudt in je portemonnee.
Snellere terugverdientijd
Door de BTW-vrijstelling kun je je investering sneller terugverdienen. Dit betekent dat je eerder kunt genieten van gratis stroom en aanzienlijke besparingen op je energierekening.
Eenvoudige regeling
Het terugvorderen van BTW op zonnepanelen is niet meer nodig, alle administratie wordt voor jou geregeld en je hoeft je dus nergens meer zorgen over te maken!
Zonnepanelen op je dak zonder btw
Zonnepanelen kopen was voor particulieren niet eerder zo eenvoudig. Waar je voorheen de btw moest voorschieten, je je moest inschrijven als ondernemer en vervolgens je btw weer terug kon vorderen, vervalt vanaf 1 januari de btw over de aanschaf en de installatie van panelen. Geen administratieve rompslomp achteraf meer dus. Alles is afgerond zodra de installateur weer vertrekt.
De 5 meestgestelde vragen over zonnepanelen
-
Hoe weet ik of mijn huis geschikt is voor zonnepanelen?
De belangrijkste voorwaarde voor zonnepanelen is dat het dak daadwerkelijk van jou is. Huur je het dak boven je hoofd, dan kunnen we eventueel wel een samenwerking met je verhuurder aangaan. Verder is het voornamelijk van belang dat je dak groot genoeg is en genoeg zon krijgt. Wij brengen je graag op de hoogte van onze bevindingen tijdens een gratis adviesgesprek!
-
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen zetten zonlicht om in bruikbare energie. Dit gebeurt via fotovoltaïsche cellen in de panelen. De cellen zetten zonnestralen om in gelijkstroom (DC) in het paneel zelf. Omdat gelijkstroom niet direct bruikbaar is, wordt het via een omvormer omgezet naar wisselstroom (AC), die elektronische apparaten in huis kunnen gebruiken.
-
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?
Zonnepanelen bieden meerdere voordelen. Ze zorgen voor een lagere energierekening, verminderen je CO2-uitstoot, maken je minder afhankelijk van energieleveranciers en verhogen de waarde van je woning doordat het energielabel verbeterd.
-
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn huis?
Het aantal benodigde zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, zoals je energieverbruik, de beschikbare ruimte op je dak, de oriëntatie en hellingshoek van het dak, en het vermogen van de zonnepanelen. Onze installateurs kunnen je helpen bij het berekenen van het juiste aantal zonnepanelen voor jouw specifieke situatie.
-
Hoeveel kost de installatie van zonnepanelen?
De kosten van zonnepanelen variëren afhankelijk van het aantal panelen, het vermogen, de installatiekosten en extra benodigdheden zoals omvormers en montagemateriaal. Gemiddeld ligt de prijs voor een complete installatie tussen de €4.000 en €8.000.
-
Wat is de levensduur van zonnepanelen?
De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van 25 tot 30 jaar. Na deze periode kunnen ze nog steeds energie opwekken, zij het met verminderde efficiëntie.
-
Hoeveel energie kunnen zonnepanelen opwekken?
Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Het aantal kilowattuur (kWh) dat een paneel opwekt, hangt af van verschillende factoren, waaronder het aantal zonuren. In Nederland kun je de Wattpiek vermenigvuldigen met 0.85 om een schatting te krijgen van de opbrengst in kWh. De meeste zonnepanelen van Installgroen hebben een vermogen van ongeveer 415 Wp, wat neerkomt op ongeveer 353 kWh per jaar.
-
Kan ik met zonnepanelen volledig zelfvoorzienend worden qua energie?
Het is mogelijk om met zonnepanelen volledig zelfvoorzienend te worden, maar dit hangt af van factoren zoals het aantal zonnepanelen, je energieverbruik en de beschikbare zonuren. Soms is het nodig om aanvullende maatregelen te nemen, zoals het installeren van een energieopslagsysteem zoals een thuisaccu, om overtollige energie op te slaan voor gebruik tijdens momenten met weinig zonlicht.
-
Kom ik in aanmerking voor subsidies of financiële ondersteuning bij de aanschaf van zonnepanelen?
Er is geen landelijke subsidie meer voor het kopen van zonnepanelen, maar sommige gemeenten bieden nog steeds subsidies aan. Daarnaast zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken, zoals de salderingsregeling en voordelige leningen.
-
Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?
De terugverdientijd van zonnepanelen varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kosten van de installatie, de opbrengst van de panelen en je energiebesparing. Gemiddeld genomen ligt de terugverdientijd tussen de 3 en 7 jaar. Het berekenen van jouw specifieke terugverdientijd kan lastig zijn, maar maak je geen zorgen! Bij Installgroen staan we klaar om je hierbij te helpen. Tijdens een gratis adviesgesprek kunnen we de nodige berekeningen maken en je een realistisch beeld geven van de verwachte terugverdientijd.